lunes, 4 de marzo de 2013

RESUM CLIMATOLÒGIC DE FEBRER DE 2013.


D’acord amb la informació d'AEMET, el mes de febrer ha segut, des del punt de vista estadístic, tèrmicament normal, amb una temperatura mitjana estimada de 8,9º, i molt humit, amb una precipitació mitjana de 62 l/m², un 75% superior a la mitjana del període 1971-2000. 

Com passa a sovint, el càlcul de les mitjanes amaguen que este mes ha tingut dos parts ben diferenciades. Durant bona part del mes ha predominat el flux de vent de l’oest o del nord-oest, amb temperatures en general relativament càlides i pluges molt ocasionals, i poc rellevants, lligades al pas d’algun front un poc més actiu.


Pel contrari, a finals de mes un bon temporal de llevant, acompanyat d’aire fred, és el que ens ha portat un ambient hivernal de deveres, amb pluges generals, abundants en molts casos, i amb bones nevades a les serres. La conseqüència és que només en un parell de dies, al voltant del 28 de febrer, s’ha acumulat més pluja que tota la que portàvem la resta de l'hivern meteorològic (des del dia 1 de desembre). De no ser per este temporal, el mes de febrer haguera passat com un més molt sec i relativament càlid. 

Estes són algunes de les pluges més destacables, en quantitat, del temporal:


Com sol passar en els temporals d’est/nord-est, és cap a la meitat sud de la província de València i nord-est de la província d'Alacant on s’han arreplegat les pluges més quantioses. No obstant cal destacar que la pluja arreplegada supera també els 100 l/m² al nord de Castelló (151 l/m² a la Jana i Santa Magdalena de Polpís; 148 l/m² a Cervera del Maestrat) mentre que, pel contrari, les precipitacions han segut molt modestes al sud d'Alacant. A la ciutat de València, amb 72,2 l/m² del dia 28, hem tingut la pluja més alta d’un dia de febrer des de 1980.

Estos mapes presenten la pluja arreplegada este mes, que quasi tota es correspon amb la del temporal de final de mes, i mostren con al 90% del territori el mes ha segut humit o molt humit.


A banda de la pluja, cal destacar tota la neu que caigué a finals de mes. Els gruixos més importants es donaren a l'interior de Castelló: 45 cm a Morella, 49 cm a Barracas, 60 a Culla i a Vilafranca o 68 a Castellfort (per suposat el vent pot hi haver acumulat gruixos superiors en les zones més favorables). Per trobar-hi una nevada d’eixa magnitud cal retrocedir a febrer de 1991. El següent gràfic mostra l’acumulació de neu en l’estació de Castellfort:


A més, es registraren alguns fenòmens severs com granissades i fins i tot algunes mànegues marines, que s’observaren al litoral d'Alacant. Esta foto ens l’envià Vicenta M. Ronda des de la Vila Joiosa:



I per últim reproduïm una de les entrades que posàrem al facebook de l'Oratge ( http://www.facebook.com/oratgertvv) un dels dies de temporal:

GRÀCIES A TOTS.

Per les més de 200 fotos o videos que ens ha arribat al correu (oratge@rtvv.es) i altres tantes que ho posat al facebook o al twitter.

Per les més de 400 dades de pluja d’observadors particulars o institucionals (meteoclimatic Confederació Hidrográfica del Xúquer, AEMET, CEAM..).

Per tots els comentaris sobre la situació al vostre lloc, que ens han permés seguir el temporal “en temps real” i, per exemple, mirar quasi al mil.límetre com evolucionava la cota de neu; la previsió de la qual ens portava estos dies un poc de cap.

Disculpeu els errors i els oblits enmig de tot este muntó d’informació.

També vos demanem comprensió: per moltes de les preguntes que ens ho enviat al facebook o al twitter i que ens ha sigut impossible respondre de manera personalitzada; perquè l’espai de l’Oratge és limitat i moltes de les fotos o videos o dades que ens ho enviat no han pogut eixir.


Com a mostra de la vostra participació ací estan les estadístiques del facebook de l'Oratge dels últims dies:

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario