martes, 5 de febrero de 2013

Gener de 2013: sec, ventós i càlid.

El resum climatològic de Gener de 2013 (AEMET) no fa sinó confirmar que ha sigut un mes ventós, sec i relativament càlid. La temperatura mitjana estimada per a la Comunitat Valenciana ha sigut de 9,4ºC, uns 1,5ºC per damunt de la mitjana del període de referència 1971-200. Això fa que este haja sigut el sext gener més càlid des de 1941.



El mes comença amb les que semblaven les típiques calmes de gener, amb notables amplituds tèrmiques. A partir del dia 9 es trenca l'estabilitat anticiclònica i entrarem en una situació que alternava el ponent amb el mestral i, per tant, les masses d'aire càlid i les d'aire fred. Aleshores, tant teníem dies de "calor", com dies de "fred", on el vent incrementava eixa sensació.

En molts moments el vent ha bufat fort o molt fort; i s'han mesurats ratxes per damunt dels 90 km/h durant varios dies a molts llocs. Alhora, el pas de perturbacions atlàntiques deixà el 19 de gener el mínim de pressió atmosfèrica  (975,2 mb a l'observatori de l'aeroport de Manises) mesurada a la nostra Comunitat des de 1959.

Mentre els front atlàntics han deixat generoses pluges i nevades al centre i nord peninsular, a la nostra Comunitat les precipitacions, i també les nevades, han sigut ben minses i quasi anecdòtiques. Només a les rodalies dels Ports, Ademuz i interior de València les pluges acumulades del mes han superat els 20 l/m². Són també les úniques zones on les nevades tingueren certa relevància, amb gruixos que arribaren als 10 o 15 cm.




En conjunt, la quantitat mitjana de pluja estimada a la Comunitat Valenciana ha sigut de 10,4 l/m², un 75% per davall de la mitjana. Això fa que este gener haja sigut el 13 més sec des de 1971.





No hay comentarios:

Publicar un comentario