jueves, 20 de diciembre de 2012

Tardor 2012.




Moraira, Siomara Reig Fornes
Última posta de sol de la tardor astronòmica.

La tardor climàtica de 2012 (mesos de setembre, octubre i novembre) ha sigut molt humida i càlida, segons l'informe del centre Meteorològic de València de l'Agència Estatal de Meteorologia.

Si fem la mitjana de tots els observatoris estos tres mesos i comparem les dades fins a 1961, tenim un valor de 16,3º, que és 0,4º superior a la mitjana de referència (mitjana dels anys 1970 al 2000).



Si veiem per mesos, octubre ha sigut el mes més càlid respecte a la mitjana.



L'evolució de la temperatura mitjana diària mostra amb pujades i baixades la tendència típica de la tardor, amb el màxim el dia 23 de setembre i el mínim el dia 30 de novembre.




Pel que fa a les capitals, Alacant i València han tingut temperatures mitjanes més superiors a la mitjana que Castelló.



Pel que fa a la precipitació, la tardor ha sigut molt humida. Amb temporals de pluja concentrats al final de setembre, sobretot el dia 28, i al novembre, sobretot entre els dies 11 i 14, i el dia 17.

La distribució de precipitació de la tardor és la següent.
A les capitals destaca la precipitació acumulada a Alacant, molt superior a la mitjana.
Si comparem la precipitació mitjana acumulada esta tardor a tots els observatoris i comparem amb altres anys, veiem que està per damunt de la mitjana de referència (1970-2000).
Com serà l'hivern? no ho sabem.
Les previsions estacionals estan en periode experimental, i a hores d'ara, a nivell de tota l'estació, és parlar per parlar.
Respecte al final d'este mes, sí que pareix que la circulació zonal de l'oest dominarà sobre la Península, i per tant, pareix que este mes acabarà com un mes molt sec, i amb temperatures clarament per damunt de la mitjana.




No hay comentarios:

Publicar un comentario