jueves, 23 de agosto de 2012

GRAN NOTÍCIA: GRENLÀNDIA CONTINUA CONGELADA.


Grenlàndia és una illa enorme, unes 4 voltes Espanya. A pesar del seu nom, que significa "Terra Verda", Grenlàndia no té res de verda i viu en plena glaciació: al voltant d’un 84% de seu territori esta colgat davall d’immensos glacials que superen els kilòmetres de gruixària a la seua zona central. Potser quan arribà cap a finals del primer mil·lenni Erik "el Roig" si que fera més calor i fora més verda, però hui només algunes poques zones costaneres, sobretot del sud-oest de la illa, no estan cobertes pel gel i hi viuen, en un ambient ben extrem, no arriba a 60.000 persones.



Fa poc al facebook de l’oratge (http://www.facebook.com/oratgertvv) ens arribà la següent pregunta:


Esta pregunta segurament ve motivada per notícies que, este estiu, donaven a entendre que pràcticament s’havia desfet tot el gel de Grenlàndia:

Però el gel de Grenlàndia no s’ha desfet. Si s’haguera desfet el 97% del gel de Grenlàndia en 4 dies el nivell del mar hi haguera augmentat de colp uns 6 metres, tsunamis enormes hi haurien desfet les costes europees i nord-americanes, Holanda haguera desaparegut del mapa i, en un parell de dies, tot el litoral valencià s’haguera afonat davall la mar: Cullera, la platja de Gandia, Torrevieja, la meitat de Benidorm, Benicàssim ... ja no existirien. Però això no ha passat, i per tant (simple mètode experimental) cal concloure que NO ÉS CERT que el 97% del gel de Grenlàndia ha desaparegut. Més fàcil encara, mirem en directe Grenlàndia i comprovarem com continua vivint en l’edat glacial: http://www.summitcamp.org/status/webcam/

Com, per desgràcia sol passar moltes voltes, una notícia d’àmbit científic es dóna de manera incorrecta i excessivament cridanera. Expliquem que hi ha de cert en ella:

1. A Grenlàndia, com que està molt al nord, el sol calfa quasi tot el dia durant l’estiu i com calfa, desfà part del gel (en hivern passa el contrari).

2. La invasió des del sud d’aire més càlid, cosa que pot passar en estiu, pot fer que este desgel siga més o menys acusat d’un estiu a l’altre.

3. El gel que es desfà es el de la SUPERFÍCIE (no el que està per davall fins kilòmetres de fondària) i afecta a un percentatge ínfim del tot del gel de Grenlàndia . Es fan corrents d’aigua que en poc de temps solen tornar a congelar-se i només en alguns casos, si s’està a la costa, esta aigua va a la mar.

4. Mesures de satèl·lit havien comprovat que entre un 50% i un 60% de la superfície de Grenlàndia experimentava processos de fusió de gel en estiu.

5. Este estiu han tingut invasions d’aire càlid notables i durant alguns dies, 3 o 4 i no més, el satèl·lit detectà que a un 97% de la superfície de Grenlàndia havia arribat a descongelar-se gel.

Òbviament l’error en la notícia ve de confondre SUPERFÍCIE amb VOLUM,  de no donar-se compte que era un fenomen que havia durant només un pocs dies, i d’obviar que bona part del gel que es desfà sol recongelar-se ràpidament. De fet, a la cua d’una de les notícies que començàvem amb titulars cridaners, s’arreplegava l’opinió d’un dels científics que treballa en el tema:


O siga, es un fenomen notable però, de moment, no estrany en la història climàtica recent de Grenlàndia. Altre assumpte és com a llarg termini el canvi climàtic pot afectar o no el volum de gel a Grenlàndia. De moment, i només si s’acompliren els pitjors pronòstics de pujades de temperatura, es tardaria entre 800 i 1000 anys en desfer-se tot el gel que hi ha. Fins i tot no està clar si actualment està minvant de manera apreciable el volum de gel. Les mesures detecten una disminució d'este volum a les zones pròximes a la costa però un augment en les zones centrals de l’illa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario