sábado, 9 de junio de 2012

Vòrtex Costaner Mesoscalar

Des de que tenim satèl·lits meteorològics podem observar un curiós fenòmen nuvolós en forma de remolí que es produeix en la línia de la costa, el conegut com a vòrtex costaner mesoscalar. El la imatge del canal visible del Meteosat del 9 de juny de 2012 (7h UTC)  podem vore el remolí que s'ha format entre les costes d'Alacant i el nord d'Àfrica:

 



Tot i tindre tot l'aspecte d'una borrasca, es una estructura completament diferent pel que fa al seu origen i  al  seus efectes, ja que no està associada a una situació d'inestabilitat atmosfèrica. Es tracta de remolins que es generen molt a prop de la costa, en nivells baixos i que tenen un tamany d'entre 50 i 100 km de diàmetre (també poden tindre un tamany inferior) i estan per tant en l'àmbit de la mesoescala.

http://www.tesisenred.net/bitstream/handle/10803/6380/4_3_Dinamica_del_MN.pdf?sequence=20

La imatge següent del satèl·lit Modis, mostra el vòrtex que es genera en la costa atlàntica marroquina en situacions de llevant a l'Estret :



 
En la gestació d'estos remolins intervenen els accidents geogràfics litorals i l'orografia submarina: són típics els remolins que es formen al nord de la Marina Alta (sud del Golf de valència) o al nord del Delta de l'Ebre, quan el vent en capes baixes en un entorn d'estabilitat forma una baixa a sotavent de l'obstacle geogràfic. La següent imatge dels satèl·lit SAR mostra el vòrtex format al nord del Delta de l'Ebre el 27-8-1997:


Les corrents marines tenen un paper de primer ordre en la formació dels VCM, en generar nuvolositat en les capes baixes. A causa de l'efecte de la circulació de Langmuir es produeixen en la superficie de la mar zones de convergència on s'acumulen algues, zooplancton i productes derivats del cicle vitals dels organismes marins, que poden ser detectades i permeten estudiar la dinàmica marina a mesoescala.





Els vòrtexs costaners mesoscalars són per tant d'estructures que obeixen als fluxos locals que determinen el perfil de la costa , la fricció entre terra i mar, les corrents marines ila topografia del fons marí, que en la nostra costa està dominada per canons orientats perpendicularment al litoral. 
Tot i el seu vistós aspecte, no van lligats a fenòmens adversos i normalment generen vent dèbil.





No hay comentarios:

Publicar un comentario