lunes, 12 de marzo de 2012

Conjunció de Venus i Júpiter.

Fotografia de Vicent Talamantes des d'Estivella, diumenge 11 de març de 2012 després de la posta de Sol. 
El punt de l'esquerra és Júpiter i el de la dreta Venus.

Al llarg de la primera setmana del mes de març de 2012, hem vist després de la posta de Sol, dos punts molt brillants cap a l'horitzó oest. No són dos estreles, són dos planetes. La llum que veiem és la llum del Sol reflectida en estos planetes, en particular reflectida en els núvols dels planetes.

Fotografia de Cosme Moncho, des de Dénia, dilluns 12 de març de 2012.

Els últims dies, estos planetes cada vegada estaven més junts al cel,  pareix que s'acosten un cap a l'altre. De fet el dia 13 de març dimarts, serà el dia que més a prop estiguen al cel, es a dir, serà el dia de la conjunció d'estos planetes al cel.

Hem de recordar que el més brillant, és Venus, realment és el més xicotet, amb un tamany semblant al de la Terra. Esta completament cobert de núvols, per això brilla tant. L'altre estrela és Júpiter, el planeta més gran del Sistema Solar, de fet cabrien uns 1000 Venus dins de Júpiter.

Ara bé, quan els mirem al cel, pareix que estan junts, però realment estan molt separats. Venus es troba en la zona interior del Sistema Solar, ara es troba a una distància de nostraltres de 0,8 unitats astronòmiques (U.A., 1 U.A., és la distància mitjana de la Terra al Sol),  la llum que reflectix del Sol tarda en arribar a nosaltres aproximadament de 6 minuts. 
D'altra banda, Júpiter és el primer planeta del barri exterior del Sistema Solar, ara el tenim a unes 5,5 U.A., i la llum que reflectix del Sol tarda en arribar a la Terra més de mitja hora.


És un espectacle que es pot disfrutar sense ajuda de telescopi. 

Si ténen un telescopi, per xicotet que siga, no dubten en apuntar a Júpiter i intenten vore els 4 satèl.lits Galileans, i si apunten a Venus, voran que realment no apareix com un cercle, sinó que té l'aspecte d'un lluna mig il.luminada.

En qualsevol cas paga la pena observar estos planetes des del nostre observatori privilegiat, que viatja voltant el Sol a aprox. 30 km/s, i que és diu la Terra.

Tornarem a tindre altres aproximacions els pròxims anys, de fet la de l'any 2015 serà espectacular, perquè els dos planetes estaran tant junts que podran observar-se a l'hora mitjançant telescopi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario