martes, 14 de febrero de 2012

El fred del febrer d'enguany serà, segurament, estadísticament memorable.

En una primera impressió, el fred que hem tingut estos dies, tant pels valors mínims com pels dies que ha durat, supera el de febrer de 2005 i segurament és el més destacable des de finals de gener de 2005, especialment pels dies que ha durat (a finals de gener de 2006 també tinguérem una notable invasió d'aire fred però durà poc dies). Si ens centrem únicament en febrer, segurament cal retrocedir a principis dels 80 per trobar uns episodis de fred comparables als que hem tingut estos dies passats. Com a exemple, estes són les mínimes més baixes de febrer a la ciutat d'Alacant des de 1956.

Estos dies passat les temperatures, tant les mínimes, com les màximes s'han mogut clarament per davall de les mitjanes dels valors de febrer. Un exemple el veiem amb les màximes i mínimes mesurades a Ontinyent a principis d'este mes. Caldrá vore com acaba este mes de febrer perquè, globalmente, podrà resultar un dels febrers més freds des de 1956 i superar el de 2005, que va ser el febrer més fred des de 1983. Aquell febrer del 56 de moment sembla insuperable (http://www.nevasport.com/phorum/read.php?48,2693501,2711256).


Com a nota curiosa, hi ha hagut observatoris que fins i tot han arribat a estar varios dies seguits sense pujar dels 0º.  És el cas de l'observatori d'Aitana/Confrides a 1541 metres d'altura.
Hem tingut neu, fins i tot a cotes que ocasionalment han baixat dels 300 metres, però les nevades, i les precipitacions, no han sigut especialment abundants. En general tota l'entrada d'aire fred que hem patit esta primera part del mes de febrer ha sigut molt seca: una advecció freda del nord-est (aire polar continental) de llibre. A febrer de 2005 les temperatures no baixaren tant però arribà a nevar a nivell del mar (http://ontimet.es/foro/index.php?topic=173.0)

 .......Actualització a 21 de febrer.......

Encara que s'ha acabat l'advecció freda del NE (aire pola continental o "siberiana" per entendre'ns), l'ambient continua fred. En la gràfica teniu la temperatura mitjana diària de la ciutat d'Alacant d'este mes. La temperatura mitjana del mes de febrer d'Alacant és de 12.4º. La mitjana de lo que portem de mes de febrer d'enguany és de només 7,7º (de moment una anomalia de -4,7º !!!, que és una barbaritat). Per fer-nos una idea, els dos mesos de febrer més freds a la ciutat d'Alacant des de 1956 han sigut febrer de 2005 (amb una mitjana de 9.9º, o siga amb una anomalia de -2.5º) i el de 1956 (amb una mitjana de 7.8ºC, amb una anomalia de -4.6º). La tendència és que els pròxims dies pugen les temperatures, però molt poc a poc. No es batrà el rècord de 1956 però en alguns observatoris, com el cas de la mateixa ciutat d'Alacant, podrem tindre el mes de febrer més fred des d'aleshores.



No hay comentarios:

Publicar un comentario