viernes, 2 de diciembre de 2011

Un novembre de 2011 molt plujós.

L'AEMET ha fet públic l'avanç climatològic de novembre d'enguany. Un novembre que ha estat relativament càlid i, sobretot, extraordinariament plujós. Ha sigut el mes de novembre més humit des de 1989, amb varios temporals de pluja, en ocasions torrencials. La quantitat mitjana de pluja estimada a la Comunitat Valenciana ha sigut d'uns 140 l/m² , unes dos vegades i mitja per damunt de la mitjana.



L'episodi de pluges més destacable es donà entre el 19 i el 23 de novembre. Este temporal començà amb fortes pluges a l'extrem nord de Castelló, al voltant de Vinaròs i Benicarlò, i acabà per afectar tot el territori, amb pluges acumulades que en llocs de la Marina superaren els 300 l/m². AEMET confirma la formació d'un tornado el dia 20 a Sueca, coincidint amb la formació d'un mesocicló (http://naturalmenteciencias.wordpress.com/tag/mesociclon/). En un 70% del territori les pluges acumulades superen els 100 l/m² i la màxima del mes la tenim a la Vall de Gallinera (Marina Alta) amb 490 l/m². Fins i tot en alguns observatoris (la zona marcada com a extraordinariament humida) ha sigut el mes de novembre més plujós des de 1971.





Esta tardor, pel que fa a pluja, anava molt malament fins els temporals d'este mes, que han "salvat la temporada". Com a exemple Castelló: la gràfica mostra la precipitació acumulada al llarg d'esta tardor comparada amb la mitjana. Fins a meitat de novembre el dèficit era notable.



La temperatura mitjana del mes ha estat de 12.7ºC, uns 1,3ºC per damunt de lo normal (mitjana estadística del període 1971-200).  La figura mostra les màximes (roig) i mínimes (blau) a la ciutat d'Alacant comparades amb les corresponentes mitjanes (ratlles contínues). La temperatura del mes és superior a la normal però no a causa de les màximes sinó de les mínimes. Ha sigut un mes plujós i amb abundant nuvolositat. Això ha fet que les temperatures nocturnes hagen estat molt per damunt de la mitjana, pero no així les diürnes. O siga, ha sigut un mes "relativament calurós" però de nit, no de dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario