jueves, 6 de octubre de 2011

Pluja d'estreles de les Dracònides.

  Este cap de setmana (dissabte nit) tenim una pluja d'estreles que pot ser sorprenent. Moltes vegades pensem que l'única pluja d'estreles important de l'any són les llàgrimes de Sant Llorenç o les Perseides, ara bé, en tenim més i algunes molt actives, algunes són a l'hivern, quan ja fa fred de nit, i no són  tan conegudes.

  En particular la pluja d'aquest cap de setmana, és una pluja anual des del dia 6 fins al 10 d'octubre, anomenada pluja de les Dracònides, perquè si fem un dibuix al cel del recorregut de cada meteorit, pareix que tots ténen el seu origen al cap de la constel.lació del Dragó, que està al costat de l'Óssa Menor i de l'Óssa Major.

  Esta pluja és originada per les restes que deixa el cometa 21P/Giacobini-Zinner , que té un periode orbital de 6,6 anys, i que té previst el pas pel periheli (punt de l'òrbita més proper al Sol) l'any 2012.

   Esta és una pluja d'estreles que habitualment passa desapercebuda pel públic en general,  però és coneguda perquè de tant en tant mostra pujades sobtades d'activitat, de fet ha produït 'tempestes' de metorits de fins a 10.000 meteors per hora en 1933 i en 1946.

   Les previsions de com d'activa serà la pluja d'enguany és un repte pels astrofísics, un repte de càlcul de l'òrbita que mantenen les restes del cometa, que han sigut pertorbats per la gravetat del planeta Júpiter.

   Les previsions parlen de varios pics d'activitat el dissabte 8 d'octubre de 2011 entre les 18h i les 23 h., hora oficial al nostre territori. Pareix que els primers meteors seran més brillants i lents, i després arribarà el pic més actiu prop de les 22h.

   Les previsions no es posen d'acord en el nombre de meteors per hora, algunes previsons indiquen entre 40 i 60 meteors per hora, i algunes parlen de més de 500 meteors per hora.

   El gran obstacle per vore la pluja d'estreles serà la Lluna, quasi plena, que tindrem en el moment del màxim, situada en la direcció sud, afortunadament en la direcció contraria on es troba la constel.lació del Dragó.

  Que hem de fer per vore-la?
   Primer hem de buscar un lloc fosc, fora de la contaminació lumínica de les ciutats. Després ens haurem d'abrigar , perquè les previsionsmeteorològiques indiquen un cel ras i amb bona visibilitat, però ambient fred.
Ens haurem de situar a partir de la posta de Sol, mirant cap al nord, just en direcció contraria a la Lluna,

i simplement esperar ben abrigats, per comprobar quina de totes les previsions serà la bona.

No cal telescopi, és un espectacle a simple vista.
Recordem que l'interval recomanat d'observació és dissabte dia 8 d'octubre, entre les 20h i les 24h (hora local), però que el màxim més important serà entre les 21h i les 22.30h.
És dissabte i no serà molt tard, pot ser paga la pena intentar-ho.

  Sort i bon cel!

Podeu trobar més informació a les següents pàgines:

http://www.somyce.org/modules.php?name=News&file=article&sid=84
http://science1.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2011/04oct_draconids/
http://earthsky.org/space/astronomer-predicts-dramatic-draconid-meteor-shower-for-october-2011
http://earthsky.org/astronomy-essentials/earthskys-meteor-shower-guide

No hay comentarios:

Publicar un comentario