martes, 4 de octubre de 2011

Octubre: el mes "estadísticament" més plujós.

A un clima mediterrani com el nostre el règim de precipitacions es estacional. L'estiu és l'època seca, mentre que la major part de les precipitacions es concentren en la tardor. A penes algunes zones de muntanya, com és el cas de Beneixama a l'Alcoià, i algunes zones limítrofes de l'interior amb la meseta, com Vallanca al racò d'Ademuz, presenten un un règim de pluges amb màxim primaveral. En general el mes més plujós, de la tardor i de l'any, per a bona part de la Comunitat és el mes d'octubre. A alguns observatoris, sobretot entre la Safor i la Marina com el cas d'Oliva o Pego, és el mes de novembre, però a tota la Comunitat Valenciana el mes d'octubre enregistra una precipitació mitjana d'uns 69 l/m2 i el de novembre d'uns 56.

Això és "estadísticament parlant" perquè, i això també es característic del clima mediterrani, la distribució, tant temporal com espacial, de les pluges a la Comunitat Valenciana és altament irregular. L'efecte de l'orografia fa que la pluviositat varie de forma dràstica en pocs kilòmetres. Per exemple hi trobem el nucli humit de la Safor-Marina Alta, amb unes precipitacions mitjanes a la tardor que superen fins i tot els 300 l/m2 en alguns llocs com el cas de Tormos, mentre que molt a prop, a la Marina Baixa, a Altea trobem ja una precipitació mitjana a la tardor de només 159 l/m2 (a només uns 20 km en línea recta des de Tormos).

Octubre, i també novembre, solen ser els mesos dels grans temporals de llevant (amb "gota freda" o sense) i de les pluges torrencials, que massa a sovint han ocasionat danys, tan materials com humans. Però també hi ha mesos d'octubre que transcorren plàcidament amb un oratge més que primaveral. De fet a la tardor també se l'anomena primavera d'hivern. Al següent gràfic, que mostra la pluja mitjana arreplegada a tota la Comunitat  en octubre dels darrers anys, es pot observar clarament el caràcter tant distint que pot mostrar este mes.


A la següent tabla mostrem quant i a on ha sigut la pluja màxima arreplegada els mesos d'octubre des de 1991, d'acord amb les dades que guardem. Òbviament no tenim les dades de tots els pobles de la Comunitat, però estes dades mostren també quan diferent potser un mes d'octubre d'un any respecte d'un altre. De moment, el mes d’octubre d’enguany ha començat amb tempestes molt locals, per donar pas a una situació estable que sembla es pot allargar tota la primera quinzena del mes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario