lunes, 20 de junio de 2011

Primavera climàtica 2011. Molt humida i molt càlida.

L'Agència Estatal de Meteorologia ha fet balanç de la primavera climatològica (mesos de març, abril i maig).

Si parlem de tota Espanya aquestos tres mesos han sigut molt càlids o extraordinàriament càlids, i és el periode més càlid des de 1951.




Al nostre territori (segons l'informe facilitat per la delegació d'AEMET a València) esta primavera climatològica ha sigut molt humida i molt càlida. La precipitació ha sigut un 82% superior a la mitjana dels últims 30 anys i la temperatura mitjana ha estat 1,3ºC superior a la mitjana del periode de referència de 1970-2000.
Evolució de la temperatura mitjana al nostre territori, mesos de març, abril i maig.

És la primavera més càlida des de 2006. Excepte al principi de la primavera, el mes de març, en general les temperatures sempre han estat per damunt de la mitjana, i destaca sobretot el mes d'abril, que ha sigut  l'abril més càlid des de 1961.

Destaca el dia 9 d'abril, amb temperatures màximes que arribaren als 38,6º C a l'observatori d'Elx.

L'evolució de la temperatura mitjana diària al nostre territori la podem vore en el següent gràfic, on destaca la pujada del dia 9 d'abril i els dies del 24 al 27 de maig. També es veu perfectament com els dies més fred van registrar-se al principi i just els més càlids al final del periode.

La província de Castelló és on la diferència de temperatura respecte de la mitjana ha sigut més important.  Per exemple a Morella la primavera de 2011 ha sigut 2,7º C més càlida que la mitjana dels últims 30 anys.


Pel que fa a la precipitació mitjana calculada de tot el territori, ha sigut un 82% superior a la mitjana dels últims 30 anys. S'han superat els 500 l/m² acumulats a Barx, a la serra d'Espadà també s'han superat els 400 l/m², i pel que fa a Alacant el màxim s'ha registrat al nord de la província a Alpatró (Vall de Gallinera) amb 375 l/m².

Les pluges més importants han estat registrades en forma de ruixats i tempestes, amb intensitat localment forta o torrencial, i acompanyades amb granís a moltes localitats.

Pel que fa a les capitals les quantitats resgistrades han sigut, 118,5 l/m² a Alacant (89 l/m² de mitjana), 205,4 l/m² a València (106 l/m² de mitjana) i 193,9 l/m² a castelló (104 l/m² de mitjana).

No hay comentarios:

Publicar un comentario