martes, 17 de mayo de 2011

Conjunció matinal de planetes.



Des de mitjans d'abril i al llarg d'aquest mes de maig, tenim una conjunció matinal de planetes. L'observació des de la Terra dels planetes Mercuri, Mart, Júpiter i Venus, els fa aparéixer junts,  mirant cap a l'est damunt de l'horitzó just abans d'eixir el sol.

El planeta Urà també el tenim a prop, una miqueta cap al sud, però no es veu a simple vista. En aquest cas tenim a 4 dels 5 planetes que podem vore a simple vista junts. Saturn el tenim visible de nit perfectament pràcticament tota la nit, i és una visita obligada aquesta primavera o estiu per aquells que tinguen un xicotet telescopi.

Per saber quina és la situació dels planetes cada dia, podem fer ús de programes gratuïts disponibles a la xarxa, com ara, Cibersky o Stellarium. Les imatges que vos oferim ací són del programa Stellarium i podem vore com ha canviat les últimes setmanes les posicions del planetes.



Imatge del matí del 29 d'abril de 2011, amb la lluna minvant a la dreta.


Imatge del 8 de maig de 20011.
Imatge de com estaran els planetes el dia 29 de maig de 2011, amb la lluna minvant de nou al costat.

Evidentment la proximitat dels planetes al cel és un efecte visual de l'observació des de la Terra, si volem saber quina és la seua situació a l'espai podem recòrrer a pàgines web com ara,
www.heavens-above.com
on podem trobar la situació actual.

Podem observar com des de la posició d'observació de la Terra tots estos planetes els tenim en la mateixa línea d'observació, primer Mercuri ( a 0,99 UA), després Venus (a 1,52 UA), més enllà Mart (a 2,30 UA) i després Júpiter (a 5,80 UA).

1 UA és una Unitat Astronòmica, que és la distància mitjana de la Terra al Sol, que són aproximadament 150000000 km.

En particular també vos donen la distància al Sol de cada planeta i la velocitat mitjana de cada planeta voltant el Sol. És interessant observar com van més ràpids els planetes que estan més a prop del Sol, i que nosaltres anem a 29,45 km/s, és a dir, a 106020 km/h.


Bé estos dies, des del 18 al 21 de maig els núvols no ens deixaran disfrutar de l'espectacle astronòmic, però a partir del diumenge 22 sí que tindrem el cel ras, ara bé, caldrà matinar.

Ací vos deixem algunes de les fotografies espectaculars que podeu trobar a la pàgina
www.spaceweather.com

Foto feta abans del llançament del transbordador Endeavour per  Tom-Cocchiaro.


Foto feta en Austràlia a 12000 metres d'altura des d'un avió per Russell Cockma.

 Foto feta des de Sud-Àfrica el 14 de maig de 2011 per Kosma Coronaios.

Foto feta des d'Argentina el 9 de maig de 2011 per Mariano Ribas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario