viernes, 18 de marzo de 2011

Super Lluna.

Marque al calendari el dia 19 de març de 2011. D'una banda és la cremà de les falles, d'altra tindrem una superlluna, bé simplement la lluna serà més gran d'allò que és habitual.

Evidentment, no parlem del tamany que té la Lluna quan ix per l'horitzó, que sempre ens fa l'aparença de ser més gran a causa de les referències que el nostre ull té a prop de l'horitzó.

En este cas parlem que serà més gran de manera objectiva, perquè estarà més a prop de la Terra.
Segons afirma
serà la Lluna plena més gran des de 1993, fa 18 anys! (Després detallarem més esta afirmació, fent una consideració de la Lluna plena de desembre de 2008)





Recordem que l'òrbita de la Lluna voltant la Terra és una el.lipse i per tant de vegades està més a prop de la Terra i de vegades més lluny.





Al perigeu està habitualment 50.000 km més a prop de la Terra que quan es troba al apogeu. Aproximadament les llunes plenes que coincidixen amb el perigeu són 14% més grans i 30% més brillants que les llunes plenes que coincidixen amb l'apogeu.

De totes maneres, moltes vegades les diferències són poc apreciables, i que brille més o menys la lluna plena depén sobretot de les condicions meteorològiques eixa nit.


Recordem que la Lluna passa pel perigeu i pel apogeu cada mes, i que no sempre coincidix amb el dia de la Lluna plena, i que cada perigeu i cada apogeu no són sempre a les mateixes distàncies. Este mes les coincidències són, que la Lluna serà plena el dia 19 de març a les 19.11 h (hora local), i que arribarà al perigeu el dia 19 de març a les 20.10 h (hora local), i que serà el perigeu de l'any 2011 en què la Lluna estarà més a prop de la Terra.

Vos deixem la següent taula perquè vegeu els dies i les distàncies  dels perigeus i els apogeus d'enguany. A més de quan són les llunes plenes i noves de l'any 2011.


Si mireu les taules, voreu que no cal retrocedir 13 anys, per trobar la Lluna tan a prop de la Terra i que a més siga Lluna plena el mateix dia.

De fet, el dia 12 de desembre de 2008 a les 21:38 (UT, temps universal) la distància era de 356.567 km, 10 km menys que el dia de Sant Josep del 2011. Ara bé, l'any 2008 la Lluna va ser plena eixe dia a les 16:39 h (UT).

Per tant, l'any 2008 el moment del perigeu i de lluna plena van estar separats per 5 hores i enguany per 1 hora.

Per tant, la Lluna plena d'aquest mes de març és especial des de 1993, com a mínim si parlem de distància a la Terra en el moment exacte de ser llunes plenes.

Ací teniu el que va passar l'any 2006:



Podeu trobar més informació a:



Simplement, disfruteu de la Lluna, sobretot quan isca per l'horitzó el dia 19 de març, serà un espectacle, com ho és sempre, però a més a més les condicions meteorològiques seran les òptimes i la distància serà la més curta d'enguany, tot i això, estarà a 356.577 km (la llum de la Lluna ens arribarà 1 segon després d'haver eixit de la superfície de la lluna...)

No hay comentarios:

Publicar un comentario