martes, 22 de marzo de 2011

Com estan els embassaments?

Encara que la pasada tardor i hivern no han sigut especialment plujosos, en conjunt els embassaments d'interés per a la Comunitat Valenciana no només tenen més aigua que l'any passat, sinó que estan en nivells desconeguts des de fa molts anys.

La conca del Xúquer-Túria està a un 57% de la seua capacitat, molt per damunt de la mitjana dels últims 10 anys: un 31% (http://www.mma.es/portal/secciones/aguas_continent_zonas_asoc/boletin_hidrologico/), El embassament més gran del Túria, el de Benaixeve, està de gom a gom (al 98,3%). Pel que fa al riu Xúquer els dos més grans són el d'Alarcón i Contreras. El de Contreras està tècnicament ple. És al 49,9% de la seua capacitat teòrica màxima, però per problemes de seguretat en una de les seues dos presses, la de Collado, no mai es permetrà que supere este nivell (http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2010/09/02/contreras-suspende-prueba-llenara-100/735605.html). L'aigua que ja no es pot guardar a Contreras va a la presa de Tous, que està quasi a un 58% de la seua capacitat. La presa d'Alarcón, enorme, està quasi a un 61% de la seua capacitat. Un nivell que en els últims 30 anys només s'ha superat a l'any 1998 i al 1980 (http://hercules.cedex.es/anuarioaforos/afo/embalse-datos.asp?ref_ceh=8001).
Més impresionants són les dades de la Conca del Segura, una de les tradicionalment "més buides" d'Espanya. En conjunt està a un 70% de la seua capacitat, quan la mitjana d'aigua embassada en esta conca els últimes 10 anys és només d'un 26%. El seu embassament més gran, el de Cenajo, està a un 78%. Un nivell desconegut des de 1980 (http://hercules.cedex.es/anuarioaforos/afo/embalse-datos.asp?ref_ceh=7003).
Es pot vore l'evolució històrica de l'aigua embassada a totes les presses d'Espanya a  http://hercules.cedex.es/anuarioaforos/default.asp.

No hay comentarios:

Publicar un comentario