viernes, 18 de febrero de 2011

Quan plourà? Quan nevarà? Quan farà fred?

Són preguntes que, en lo que portem d'hivern, es repetixen a sovint al facebook de l'oratge (http://www.facebook.com/oratgertvv?v=wall). Acostumats a vore de manera freqüent imatges de temporals de pluja, de neu i de fred a Europa o al centre i nord d'Espanya, sembla que ens quedem un poc despagats sinó ens arriben ací estos temporals. No obstant, no cal oblidar que a la Comunitat Valenciana el nostre clima és ben diferent al de tots estos llocs.
Tenim un clima mediterrani (http://enciclopedia.us.es/index.php/Clima_mediterráneo) i a més el tenim del tipus sec o fins i tot subàrid (meitat sud de la província d'Alacant). Com a molt trobem algunes pinzellades de clima continental sec (http://enciclopedia.us.es/index.php/Clima_continental) a les planes interiors de la Comunitat (Requena, Utiel, Villena) o de clima de muntanya (http://enciclopedia.us.es/index.php/Clima_de_montaña) a les zones altes de muntanya, sobretot de Castelló. Això vol dir que de "normal" (entenem per normal a Climatologia allò que es repetix amb més freqüència al llarg dels anys) el nostre hivern sol ser sec, amb pocs dies i amb poca quantitat de pluja i amb temperatures molt suaus. Així, per exemple, tots els dies de calma anticiclònica que hem tingut la primera quinzena de febrer, i els que tindrem a partir d'este cap de setmana, no són una cosa extranya, sinó més bé tot lo contrari.
Pel que fa a les nevades, els estudis climàtics ens confirmen que al nostre territori venen a ser anecdòtiques (Atlas Climático de la Comunitat Valenciana 1961-1990. A.J. Pérez Cueva, coordinador. Generalitat Valenciana. Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports. València 1994). Llevat de les zones més cap al nord i interior de Castelló, el número mitjà de dies de nevada a l'any és realment ridícul. Morella té un número mitjà de 12,5 dies de nevades a l'any; però Alcoi només 1,1.
A la ciutat de València el número mitjà de dies de neu per any és de 0,1. Això vol dir, més o menys, que podem donar gràcies si una volta cada 10 anys veiem caure neu a la ciutat de València. Encara que en la última dècada hem tingut molta sort i ha arribat a caure neu a l'àrea metropolitana de València 4 vegades: el 8 de gener de 2010, el 28 de gener de 2006, el 28 de febrer de 2005 i el 15 de desembre de 2001. A la ciutat d'Alacant el número mitjà de nevades es 0,0!. Cal rebuscar molt als arxius històrics per trobar referències de neu a la ciutat d'Alacant, on cal destacar la que es coneix com "la nevà grossa" de 1926 (http://www.alicantevivo.org/2007/01/alicante-nuestra-provincia-3-la-nev.html), mentre que la última gran nevada va ser en gener de 1957 i les darrerers vegades que arribaren a caure alguns flocs va ser en gener de 1960 i en febrer de l'any 1983 (http://wapedia.mobi/es/Alicante?t=5).
En la imatge, Alacant nevat en 1926 (http://alicantemeteo-alicantemeteo.blogspot.com/2010/12/cuentos-de-blanca-navidad-alicantina-la.html).





No hay comentarios:

Publicar un comentario